Duivels Tasmanië

In Tasmanië geen cultuurshocks. De mensen zijn hier net als thuis, of misschien een klein beetje meer relax. Er is maar één dingetje waar ik niet aan kan wennen en dat is de “No worries!”. Het is de Tasmaanse versie van onze “graag gedaan” en in het plaatselijke accent klinkt het als “No weurreeejs!” Blijf ik grappig vinden.

Maar over het algemeen zijn het dus niet de mensen die ons verbazen; het is het eiland waarop ze leven. Je hebt hier prachtige wijngaarden, net als in Frankrijk. Maar 10km verder staat er dan plots een verkeersbord met “opgepast, overstekende pinguïns!” Ik bedoel: je verwacht zoiets niet. En zeker niet als je net een troep papegaaien hebt zien overvliegen.

image

image

Op een zwaar bewolkte zomerdag kan je je maar beter insmeren met factor dertig of je ziet zo rood als een kreeft. En als de zon schijnt, is het echt verschroeiend. Ze beleven hier de droogste zomer in tijden, maar wanneer wij beginnen aan onze fietsreis, gaat het op de weerberichten plots over “possible showers”. Het woord douche is goed gekozen want hemeltjelief wat kan het hier hard regenen! En lang! Op twee van onze fietsdagen zijn we vlakaf verzopen, om dan de volgende ochtend op tv te zien dat een dertigtal grote “bushfires” nog altijd even hevig branden. De reporter ter plaatse zegt dan: “Het heeft helaas op de verkeerde plaatsen geregend”

image

Bij wispelturig weer hoort een bijpassend landschap. Om 8u ’s ochtends vertrekken we in een pittoresk havenstadje. We fietsen over de kustweg met naast ons steile kliffen en mooie stranden. Wanneer de weg afbuigt naar het heuvelland, gaat het langs dorre schapenweiden en groene wijngaarden. Het volgende anderhalf uur is steil bergop en dan dringt het door dat we in een heuse jungle zijn terechtgekomen. Het Tasmaanse regenwoud is het mooiste bos dat ik ooit gezien heb; alsof het is aangeplant door een heel erg dure tuinarchitect. Wanneer we door dat woud weer naar beneden zoeven, zijn er momenten dat de eucalyptuswalmen binnenkomen als een ouderwetse Viks- crème. Heerlijk! En dat dus allemaal op één dag, met de fiets.

image

image

Wat ook fameus op de adem pakt – en minder aangenaam dan de eucalyptus – is de “roadkill”. Er liggen hier onwaarschijnlijk veel dode beesten in de wegkant. De meeste slachtoffers zijn wallabies. Wij zouden dat voor het gemak allemaal kleine kangaroes noemen, al zijn er meer dan dertig verschillende soorten van. Ik heb er even op gestudeerd maar het is echt te moeilijk “voor op vakantie” 😉

image

Ach, het is een raar land en daar horen rare beesten bij. De Tasmanezen zelf zijn nog het meest trots op hun “tasmanian tiger”, een soort kleine wolf met strepen als een tijger en een buidel als een kangaroe maar…  helaas uitgestorven. Nauwelijks tachtig jaar geleden knalden ze het beest nog af als ongedierte; nu staat hij officieel te blinken op elke nummerplaat. Ja het kan rap gaan in de hoofden van de mensen.

image

En gelukkig maar want op dit moment dreigt de uitsterving voor dat andere Tasmaanse icoon, de “tasmanian devil”. Wanneer wij aankomen in het wildlife park is het net etenstijd voor de duivels. Het gaat gepaard met zeer overtuigend ruziemaken: briesen, snuiven en krijsen. En dan het kraken van kangaroebotten (luid!) tussen hun tanden… Sterke plantrekkers dus, en perfecte mascottes voor dit brutale wispelturige eilandje.

image

image
Luie duivel

Helaas, een paar jaar geleden dook er plots een venijnige besmettelijke ziekte op tussen de Tasmaanse duivels en die richt een ware ravage aan. Sindsdien werken dierenparken overal in Australië samen om een soort superduivel te kweken die immuun is voor de ziekte. Raar plan, vind ik zelf, maar ik hoop dat het lukt.

Ik zou nog uren kunnen vertellen over de Tasmaanse wildlife maar ik zal het hier bij laten. Tijd om me eens serieus te verdiepen in de (behoorlijk duistere) geschiedenis van Tasmanië. Misschien zit daar ook nog wel een blogverhaaltje in 😉

Tot binnenkort!

W

Advertenties
Duivels Tasmanië

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s