Op zoek naar Thailand in Thailand

We zijn nu al meer dan een week in Thailand en tot dusver hebben we meer toeristen gezien dan Thai. In Phuket hadden we dat verwacht, in Chiang Mai zijn we er van geschrokken.

Op zich is dat heel praktisch. Logement vinden is kinderspel en ze slaan ons om de oren met jungletochten en olifantensafari’s. In elke hostel liggen stapels folders voor kookcursussen en tijgerknuffelsessies. De uitdaging is dan niet om eetbaar voedsel te vinden maar om toch iets van het Thaise volk en de Thaise manier van leven mee te pikken. Niet gemakkelijk!

image
Elke zaterdagavond is het markt voor de toeristen. Elke zondag ook, maar dan in een andere wijk. Hier zijn de voorbereidingen volop bezig.

Ik boek een eerste succesje in onze resort in Rawai Beach, Phuket. Het meisje aan de receptie vindt het blijkbaar oprecht plezierig om mij een beetje Thaise les te geven. Na drie minuten is al duidelijk dat vrouwen en mannen de beleefdheidsvorm anders moeten uitspreken. Superhandig, want dan kan ik zeggen: “Ah okay, so I should say ‘kraab’ and my wife should say ‘chaaa’? Wait, let me write it down, so I can teach her tomorrow.” Inderdaad, geen betere manier om een jong meisje op haar gemak te stellen dan terloops even je prachtige lieve vrouw te vermelden.

Haar naam is Fah en dat betekent hemel dus ik mag haar ook Sky noemen. Twee uur later zitten we nog te tetteren. Waar ze vandaan komt en wat haar droomjob is. Waarom wij altijd korting willen, terwijl we toch zo rijk zijn, waarom zij eigenlijk zo extreem vriendelijk zijn. En kent zij veel meisjes die met een Westerse man getrouwd zijn? Ja, zo steek je wel wat op. Kortom, nachtreceptionistes zijn de max. Hier in Chiang Mai heet ze Tippuchet of Tip Prusjet of zo; maakt niet uit want wij mogen Tip zeggen en stiekem heeft ze een hekel aan Chinese toeristen, al zal ze uiteraard altijd heel erg vriendelijk blijven.

Naast de receptiebabbeltjes blijven de culinaire waagstukjes ook een belangrijk aspect van de reisbeleving. Het eten in Thailand is inderdaad bijzonder lekker maar de Thai eten helemaal anders dan de toeristen. In Phuket rijden er brommertjes rond met een kleine keuken op het zijspan. Ze rijden langs de achterkant van de resorts om lunch te verkopen aan het personeel. Het is vooral noodlesoep en er drijven vaak ingewanden of kippenpoten in. Over het algemeen lunchen de Thai erg sober maar altijd warm. Ik vroeg eens aan een lerares Engels wat er in haar soep dreef. Het leek op donkerbruine tofubrokjes maar het was gedroogd bloed, van kip dacht ze. Ja je moet wel uitkijken.

En dan is er nog de durian, een exotische vrucht die zo erg stinkt dat hotels er je waarborg voor durven inhouden. In ons resort in Rawai Beach staat 2.000 baht boete op het verstoppen van je toiletpot en voor roken op de kamer maar een durian nuttigen kan je 8.000 baht kosten! We spreken dus over fruit dat vier keer erger stinkt dan sigaretten of een verstopte wc. Wees dan maar zeker dat zoiets op onze to-do-lijst komt. Het zal waarschijnlijk tegenvallen maar hey, je bent maar één keer in Thailand, nietwaar?

image
Eva poseert bij de durians. Eens versneden, wordt de vrucht meteen verpakt in een celofaantje, en niet alleen om hygiënische redenen.
image
De buitenkant heeft de textuur van een rijpe banaan. Binnenin is het vezeliger, zoals een mango. Een banango dus, maar dan middenin het rottingsproces.

Om dezelfde reden willen we ook wel eens naar die fameuze Muay Thai gaan kijken, ofwel de Thaise variant van kickboksen. Het blijkt een avondvullend programma rond een boksring in een overdekte loods vol kleine bars. Je kan kiezen of je je pinten bestelt aan de toog van Playgirl of in Marina’s Ladyboy Bar. Gelukkig worden onze drankjes gewoon tot bij ons gebracht want wij hebben VIP Ringside Tickets. Dat klinkt overigens sjieker dan het is.

image
Het is niet bepaald Las Vegas maar de vechters menen het en je kan net als in de film geld inzetten bij luidruchtige mannetjes
image
Ze ziet er lief uit maar ze zal haar kamp wel winnen!

In ieder geval: vanop de eerste rij kunnen wij meemaken hoe jongens en meisjes elkaar de vernieling in meppen en stampen in 5 rondes van drie minuten, tenminste als alles goed gaat. Want regelmatig gaat er iemand volledig knock-out. Eva heeft er een goed oog voor: “Ja, die moet geen twee toeken meer krijgen!” en inderdaad…

image
Hier ging het licht even uit.

Wij zien veel vreemde dingen die avond maar niets maakt meer indruk dan de stilaan legendarische Thaise vriendelijkheid. Precies drie minuten lang zie je pure bloeddorst in die ogen. Dan klinkt de bel en op slag is daar een knikje en de allervrvriendelijkste glimlach voor de tegenstander. Ronde na ronde. Stel je toch eens voor: je hebt net een kniestoot vol in je maag gehad, je staat op het punt om een lelijke boks terug te geven maar dan klinkt het van “ping!” – Glimlachen jongen! Ik kan er niet bij.

Ja, wij hebben de Thaise ziel dus nog niet helemaal doorgrond maar we blijven proberen. Vanaf morgen rijden we 11 dagen lang met de fiets door het platteland. Wie weet wat gaan we nog allemaal leren!

W

Advertenties
Op zoek naar Thailand in Thailand

2 gedachtes over “Op zoek naar Thailand in Thailand

 1. Gunter Hofkens zegt:

  Hey Werner en Eva,
  ’t Is vandaag de eerste keer dat ik reageer op jullie mooie blog, maar ik heb in het verleden al wel enkele malen stukken van jullie belevenissen gelezen en regelmatig hard moeten lachen bij de grappige en ook heel mooie manier waarop jullie je belevenissen neerschrijven. Echt knap! Bedankt om die ervaringen te willen delen.
  Ik kan me inbeelden dat jullie zeer boeiende tijden beleven, die jullie de rest van je leven zullen bijblijven en waaraan je af en toe nog eens zal kunnen terugdenken en tegen elkaar zeggen: “Weet je nog …”. Ik wens jullie nog veel plezier en ik beloof dat ik regelmatig nog eens terugkeer om weer een nieuw verhaal in jullie blog te lezen en eventueel een reactie achter te laten. Zorg goed voor elkaar!
  Groetjes, Gunter

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s